« بازگشت به صفحه بیرجند طراحی شده توسط دروازه وب ایران
طراحی شده توسط دروازه وب ایران طراحی شده توسط دروازه وب ایران طراحی شده توسط دروازه وب ایران طراحی شده توسط دروازه وب ایران پوزش می خواهیم مرورگر شما قدیمی است و قابلیت نمایش این صفحه را ندارد

آشپز بیرجندی

منوی غذا های محلی بیرجند

دیدن منوی غذا ها

غذاهاي محلي بيرجند را اشكنه عدس،‌اشكنه آلو،‌‌اشكنه نخود،اشكنه آرد گندم،اشكنه گوجه فرنگي،كشك زرد و...،خورشت قوارمه گوشت داغ (قورمه)، خورشت سبزي ، كوكو كما، غروت (كشك ) بادنجان، كشك زرد، كشك سياه، قاتق ماش، آبگوشت، آش رشته، آش عدس، شله زرد، گندم شير، قاتق عدس، نان جوش ، كاچي ، بنه ، گاورسي ، سابري ، خرما برشته و... انواع شيريني هاي اين منطقه را نيز نان زنجبيلي، نان رووركرده، نان چرخي، كلمبه، كلوچه قندي، نان لوله اي، كله كنو (شاه دانه) ، نان نارگيلي، نان گردويي، نان برنجي تشكيل مي دهد. هم‌چنين انواع نان‌هاي محلي نان دو آتشه، نان نوجوش، تفتان، روغن جوش، كماچ ، جان جاني، زردي ، ترشي ، نان قلفي ، نان گاورس، نان جو، نان سمنو، نان شلغمي، نان كلمبه ، نان سر پيازي، نان كنجدي و نان سر قلفي نيز تعدادي از نان هاي محلي اين منطقه هستند

نان ها

نان پنير (پتيرو) (نن پتير/ پتيرو)
پتير يا پتيرو به نان لواشي گفته مي شود كه از خمير «ورنيامده» وري نكرده، پخته مي شود. اين نوع نان هنگامي كه خشك مي شود، سخت و جويدن آن اندكي دشوار است.
نان شاهي
شاهي از بهترين خمير «ورآمده». ولي ترش نشده. و در مناسب ترين درجه حرارت تنور پخته مي شود. اين نوع نان بهترين نوع لواش است.
نان پستابي
پستابي در حرارت و گرماي «پست» و كم تنور پخته مي شود. اين نان در مدت نسبتاً مديدي – بي آن كه كپك بزند، يا طعم آن دگرگون شود – قابل نگه داري است.
نان ته تغاري
نانواها خميرهايي كه به ديوارهاي تغارهاي خميرگري و ته آن ها مي چسبد را با «تغار تراش» مي تراشند و آن ها را به شكل «كاج» گرد و كلفت در مي آورند و آن ها را در ته تنور، نزديك به كف آن به ديواره تنور مي چسبانند يا تكييه مي دهند و مي گذارند خوب «مغز پخت» شود. اين نان را نانوا براي خودش درست مي كند.

شیرینی های محلی

نان زنجبيلي، نان رو ور كرده، نان چرخي، كلمبه، كلوچه قندي، نان لوله اي، كله كنو (شه دانه)، نان نارگيلي، نان گردويي، نان برنجي

غذا اصلی

قروت بیرجندی
از غذاهاي معروف و سنتي ، بسيار لذيذ و مقوي شهر بيرجند مركز استان خراسان جنوبي است
قروت نوعی فرآورده شیری است (نوعی کشک به رنگ تیره) که مردم خراسان جنوبی- بیرجند از آن به عنوان یکی از غذاهای محلی ومقوی استفاده می کنند.
مواد اولیه تهیه قوروت شامل؛ گردو، پیاز، نعناع خشک، نمک، فلفل سیاه، دارچین،روغن و آب است.
آش ابو دردا
اين آش از رشته آرد گندم، روغن، انواع دانه ها و سبزي هاي دارويي تهيه مي شود و بيش از آن كه جنبه غذايي داشته باشد، جنبه دارويي دارد. آش ابو دردا در حقيقت نوعي آش رشته است كه آرد و بنشن آن را از خانه هاي همسايگان و آشنايان فراهم مي كنند و آن را با مراسمي خاص مي پزند.
آش رشته
چاشني اين آش در بيرجند «قروت» است و گاهي آب انار كه ان را در داخل آش مي پزند. مقدار نسبتاً زيادي بنشن (عدس، لوبيا، نخود و …) را آب پز مي كنند. مقداري از آن را داخل ديگ آش مي ريزند و مقداري ر با گوشت چرخ كرده گلوله شده (كله گنجشگي) در پياز دغ تفت مي دهند و نعنا داغ هم تهيه مي نمايند.
آش بلغور - قلور
اين آش ر از بلغور گندم مي پزند و دانه هايي مانند نخود، عدس، لوبيا، ماش و ومقداري گوشت (به ويژه گوشت پر چرب)، روغن، سير و نمك بر آن مي افزايند. اين غذا را هم براي مصرف شخصي و هم به صورت نذري مي پزند.
ساوري
ساوري را نيز مانند «قلور» مي پزند كه به آن «سوري» مي گويند. اگر به آن برنج نيز اضافه كنند، به آن «ساوري پلو» مي گويند.
بستن منو

پیش غذا

سوپ عناب
سوپ عناب یک پیش غذای سالم جهت رفع سریع سرماخوردگی
سوپ سبزیجات
این سوپ شامل کلم، اسفناج، تره فرنگی و کدو سبز است و تنها 90 کالری می‌باشد.
سوپ سیب زمینی
در این سوپ از پودر زنجبیل استفاده می شود.
کوکو سبزی با زرشک و گردو
پیش غذایی مقوی و پر انرژی
پنکیک پیازچه بیرجندی
این پنکیک حاوی مقادیر زرشک است
شله‌زرد
شله‌زرد
در خانه هاي قديمي بيرجند تنور جهت پخت نان محلي وجود دارد و نان مصرفي خانواده در خانه پخت مي شود. نان هايي لذيذ، بسيار نازك و تهيه شده از آرد گندم ، روغن حيواني ، زعفران و سبزي معطر كه آن ها را در هواي آزاد خشك مي کنند ودر پارچه هاي نخي نگه داري مي کنند